Het perfecte binnenklimaat met het merk: Airdayss mobiele airco's

Veilig en vertrouwd online betalen
Het geluid van een mobiele airco
Mobiele airco geluid

Het geluid van een mobiele airco

Apparaten maken geluid. Het koffiezetapparaat pruttelt, de koelkast zoemt en de stofzuiger raast. Een mobiele airco hoor je ook, maar hoe luid is dat?

Een mobiele airco is een apparaat dat steeds vaker tijdens onze warmere zomers wordt ingezet om ruimten te koelen. De slaapkamer, de werkkamer, de huiskamer. Het werkt en slaapt prettiger als die warmte verdwenen is. Zo’n mobiele airco is daar heel geschikt voor.

Een mobiele airco produceert tussen de 60 en 65 decibel. Als je dit leest, zegt dit niet zoveel. Een decibel ofwel dB(A) is slechts een maateenheid. Nu moet je weten dat mensen tussen de 0 en 140 decibel kunnen horen. 140 decibel is een flink kabaal, zeg maar gerust: herrie. Alle decibellen daarboven horen we wel, maar doen pijn aan onze oren. Bovendien kan dat schade aan ons gehoor geven. Daar kun je dus maar beter zo ver mogelijk van wegblijven of maatregelen nemen zoals oordopjes.

Soms irritant: het geluid van een stofzuiger

Om je nog een beter idee te geven. Een koelkast maakt een beperkt geluid van zo’n 50 decibel. Stemgeluid zit gemiddeld op 60 decibel en hoor je goed. De stofzuiger produceert zo’n 70 decibel en dat vinden veel mensen best irritant. De wekker zit op 80! De politiesirene op 120, vuurwerk op 150.

Hoeveel decibel geluid maakt een airco

Eerst koelen, dan slapen

Aan de hand van deze maten kun je je vast al beter een voorstelling maken wat het geluid van een mobiele airco inhoudt. Daar is niets mis mee, maar het is voor veel mensen wel een reden om bijvoorbeeld een ruimte eerst met de airco te koelen en daarna het apparaat uit te zetten om er bijvoorbeeld te slapen of rustig te werken. Zet je een muziekje op je oor, dan heb je mogelijk nauwelijks in de gaten dat de mobiele airco aanstaat.

Let op het aantal decibellen

Bij de aanschaf van een mobiele airco is het daarom best belangrijk om goed te kijken naar het aantal decibellen dat deze produceert. Daar zit regelmatig verschil in, want het getal 60 is slechts een gemiddelde. De afstand tussen de bron van geluid en het gehoor heeft natuurlijk ook effect op hoe sterk we geluid waarnemen. Dat bepaalt voor een groot deel of het storend is of niet.

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

In vergelijking met een airco die zowel een binnen- als buitendeel heeft (een zogenaamde split airco) is de mobiele airco niet bepaald stil te noemen. Het geluidsniveau zit al snel tussen de 60 en de 65 decibel (db).

Ter vergelijking: het geluidsniveau van een normaal gesprek is rond de 60 db, een elektrische tandenborstel zit eveneens tegen de 60 db aan en de centrifuge van een redelijk stille wasmachine is ongeveer 73 db.

Concreet betekent dit dat slapen met een mobiele airco aan al lastig kan worden (natuurlijk hangt dit af van je gevoeligheid voor geluid). Ook bij gebruik van een mobiele airco in een werkkamer of bijvoorbeeld in een woonkamer waar je tv wil kijken zal het geluid van de airco mogelijk storend zijn.

Als je geluidstolerantie echter relatief hoog ligt heb je in vergelijking met de aanschafprijs voor een split airco met een mobiele airco een voordelige optie om een ruimte te verkoelen.

Geluid van een airco

Veelgestelde vragen over de werking van mobiele airco's

Eén van de nadelen van mobiele airco’s is dat ze redelijk luidruchtig (52 dB tot 60 dB) zijn. Als je zojuist een mobiele airco hebt gekocht, heb je misschien moeite om naast een luid apparaat te slapen. Omdat ze meestal op stevige vloeren worden geplaatst, wordt het trillingsgebied vergroot, waardoor het geluid toeneemt. Probeer een kleed onder jouw mobiele airco te leggen om dit geluid te minimaliseren. Bovendien kun je de decibelwaarde van het model controleren voordat je jouw aankoop doet. Ga voor een model met een lagere decibelwaarde.

Zet een budget opzij voordat je mobiele airco koopt. Filter vervolgens de keuzes die binnen jouw budget vallen. Controleer daarna wat de juiste maat voor jouw kamer moet zijn. Geef, afhankelijk van de ruimte in jouw kamer, de voorkeur aan units met een afstandsbediening voor extra comfort. Kies ten slotte een model dat ook een verwarmingsoptie biedt, zodat je de mobiele airco het hele jaar door kunt gebruiken.

Ja. Je moet jouw mobiele airconditioner ontluchten. Dit gebeurt meestal via een raam, maar je kunt ook een ventilatiekit kopen die werkt met glazen schuifdeuren, openslaande/draairamen of via een verlaagd plafond.

De meeste mobiele airco’s, zoals die van Airdayss worden geleverd met alles wat je nodig hebt om het apparaat goed te ventileren, inclusief een afvoerslang en een adapter die in jouw vensterbank zit. Vergeet niet om de instructies voor het model te volgen.

Het verschilt. De afvoerslang dat bij jouw mobiele airconditioner wordt geleverd, verschilt van model tot model, maar ze zijn meestal minstens 3 tot 4 meter lang.

Bij veel retailers kun je langere (of kortere) kopen. Hoewel het over het algemeen wordt aanbevolen om een langere uitlaatslang te kopen van hetzelfde merk of dezelfde winkel als waar je jouw mobiele airco hebt gekocht.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat hoe langer je de afvoerslang maakt, hoe minder efficiënt jouw mobiele airco zal zijn. Dit kan er ook toe leiden dat jouw unit harder moet werken om de kamer te koelen, waardoor de compressor harder werkt dan zou moeten zijn, waardoor de levensduur van de mobiele airconditioner wordt verkort.

Het is verstandig om de uitlaatslang korter dan 5 meter te houden, tenzij je ook een of andere afzuigventilator hebt die de hete lucht helpt ontsnappen en jouw mobiele airconditioner op een efficiëntere manier laat werken.

De manier waarop de lucht in en uit het apparaat beweegt. Kies indien mogelijk voor een dubbele afvoerslang.

  • Enkele afvoerslang — Alle lucht komt binnen en stroomt uit de ene afvoerslang.
  • Dubbele afvoerslang – Eén afvoerslang wordt gebruikt om lucht van buiten aan te zuigen en de andere slang wordt gebruikt als uitlaat.

Mobiele airco’s met twee afvoerslangen worden beschouwd als de beste van de twee opties, omdat ze efficiënter zijn en jouw woonruimte sneller kunnen koelen dan units met één slang.

De raamafdichtingskit wordt bij jouw mobiele airco geleverd.

De raamafdichtingskit past doorgaans op de meeste standaardramen en glazen schuifdeuren. Voordat je echter een mobiele airconditioner koopt, is het verstandig om het raam te meten en ervoor te zorgen dat de ventilatiekit die bij de airco-unit wordt geleverd, in jouw huis past.

Er zijn veel raamafdichtingkits online beschikbaar, waaronder veel ontworpen voor grotere ramen en openslaande ramen.

Niet echt, althans niet erg efficiënt.

Je kunt ze vrijwel overal gebruiken waar een stekker is, ook in je garage of werkplaats. Helaas, als jouw garagedeur wijd open staat of het gebied niet goed geïsoleerd is, is het onwaarschijnlijk dat je de gewenste temperatuur zult voelen dalen.

Om jouw garage te koelen, kun je overwegen een verdampingsairco te gebruiken.

Je hoeft geen mobiele airco te vullen met water. Als je echter een verdampende mobiele airco hebt, moet je het reservoir opnieuw vullen met ijs en water. Omdat het geen uitlaatopening heeft, in plaats van condensatie, koelt het de lucht af door het verdampingsproces. Het werkt anders dan een airco.

Absoluut! Het koelen van een serverruimte is zelfs een van de meest voorkomende toepassingen voor een mobiele airconditioner.

Vanwege de warmte die servers genereren, vooral wanneer ze geclusterd zijn in een kleine ruimte, is het van cruciaal belang dat je ze koel houdt om efficiënt te kunnen werken. Daarom worden mobiele airco’s vaak gebruikt in combinatie met een centrale airconditioner om de kamer te helpen koelen met de computerapparatuur.

Als je een kleine serverruimte in jouw huis of klein bedrijf heeft, moet je misschien een speciale ventilatiekit of een langere uitlaatslang kopen om de mobiele airco goed te kunnen ventileren.

Andere nieuws artikelen