Het perfecte binnenklimaat met het merk: Evolar mobiele airco's

Veilig en vertrouwd online betalen

[rank_math_breadcrumb]

Mobiele airco met slang
Evp;ar

BTU berekenen

Als we het hebben over de koelcapaciteit van een mobiele airco, bedoelen we de hoeveelheid oppervlakte die een mobiele airconditioner effectief kan koelen. Het is erg belangrijk om elk type mobiele airco op de juiste manier af te stemmen op de plaats die moet worden gekoeld. Dit is niet alleen om een comfortabele omgeving te creëren, maar ook om jouw energiekosten te verlagen.

Maar eerst moeten we begrijpen hoe de koelcapaciteit van een mobiele airconditioner wordt gemeten.

Wat is BTU?

De koelcapaciteit wordt uitgedrukt in BTUh (British Thermal Units per Hour) of ton/tonnage. In technische termen, de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van één pond water met één Fahrenheit te verhogen. Een hogere mobiele airco BTU betekent dat het een grotere binnenruimte kan koelen of verwarmen. Een voorbeeld hiervan is de Airdayss Type 3 mobiele airco met 9000 BTU.

Wat is tonnage?

Tonnage is de totale hoeveelheid warmte die een mobiele airco binnen een uur uit jouw huis kan verwijderen. Eén tonnage is gelijk aan 12000 BTU. Houd er bij het uitzoeken welke mobiele airco je nodig hebt in gedachten dat mobiele airconditioners voor woningen meestal variëren van 1,5 tot 5 ton. Je kunt BTU naar ton converteren en vice versa.

Ton/BTU kan door elkaar worden gebruikt bij het identificeren van de koelcapaciteit van een mobiele airco. In Europa wordt de koelcapaciteit echter meestal gemeten in BTU’s.

Wat voor type mobiele airco heb ik nodig?

Vraag je jezelf af hoe je de juiste mobiele airconditioner met slang kunt vinden? Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden op basis waarvan je de juiste BTU-vereisten voor jezelf kunt bepalen.

De grootte van jouw kamer is één van de belangrijkste vereisten voor het uitkiezen van de juiste mobiele airco. Een reeks andere factoren bepalen ook de geschikte mobiele airco voor jou. Deze factoren bestaan uit muurisolatie, muurmateriaal, luchtvolume dat de kamer binnenkomt in vergelijking met de uitgang, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, vochtigheidsgraad gedurende het hele jaar, locatie van de kamer in huis, vloermateriaal en nog veel meer.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste factoren en hoe deze keuze van jouw mobiele airconditioner kunnen beïnvloeden:

1. Richtlijnen voor kamergrootte
Om de beste mobiele airco voor jouw ruimte te berekenen, moet je eerst de grootte van jouw kamer berekenen. Dit is vrij eenvoudig: vermenigvuldig eenvoudig de lengte en breedte van jouw kamer. Dit helpt om de oppervlakte van de ruimte te berekenen die moet worden gekoeld (of verwarmd).

Als jouw kamer geen perfecte rechthoek of vierkant is, kun je het gemakkelijk maken door de kamer in afzonderlijke secties te verdelen om de exacte grootte te berekenen. 

Hoe bereken ik het aantal BTU?

Het volgende deel is het lastigste. Je dient de mobiele airco BTU’s te berekenen die geschikt zijn voor jouw kamer. Je kunt de totale oppervlakte van jouw kamer vermenigvuldigen met 25 om de vereiste BTU te berekenen. Als vuistregel voor het dimensioneren van de mobiele airco heeft een systeem 20 BTU’s nodig voor elke vierkante meter ingenomen ruimte.

Dit aantal is een veilig cijfer en is geschikt voor verschillende dagelijkse weersomstandigheden zoals regen, zon en mist. Een kamer met een lengte van 10 meter en een breedte van 14 meter heeft bijvoorbeeld een oppervlakte van 140 vierkante meter. Om erachter te komen hoeveel BTU’s je nodig hebt voor jouw mobiele airconditioner, vermenigvuldig je de ruimte met 25 om de minimale koelcapaciteit te krijgen die nodig is voor jouw mobiele airconditioner, wat uitkomt op 3.500 BTU.

BTU uitrekenen 

Hieronder vindt je een handige mobiele airco maattabel op basis van de aanbevelingen van Airdayss mobiele airco’s. Het is erg handig om de beste mobiele airco maat voor jouw kamer te bepalen op basis van de grootte van jouw kamer.

BTU uitrekenen

Hoeveel BTU nodig voor mijn kamer?

Als je vooruitkijkt naar de cijfers, kan jouw koelcapaciteit enigszins verschillen op basis van jouw kameromstandigheden. Als de zon de hele dag op jouw kamer valt, moet jouw koelcapaciteit mogelijk met 10% worden verhoogd of met 10% worden verlaagd als de kamer zich in een schaduwrijke ruimte bevindt. Mogelijk heb je meer BTU’s nodig als veel mensen de ruimte innemen. 

Deze berekeningen dienen slechts om een ruwe schatting te geven van de minimaal benodigde koeling. Het werkelijk benodigde koelvermogen is van veel factoren afhankelijk. Deze factoren omvatten de thermische geleidbaarheid van de muren en bouwmaterialen, temperatuurverschillen, vochtigheid, hoeveelheid luchtstroom in de kamer en nog veel meer.

2. Hoogte van de kamer
Hoewel we goedkope mobiele airconditioners hebben aangepast aan de oppervlakte van een kamer, hebben we tot nu toe geen rekening gehouden met de hoogte! Ook de hoogte van een ruimte speelt een rol bij het bepalen hoe adequaat een bepaald koelvermogen is. Kamers met een zeer hoog plafond hebben een veel grotere hoeveelheid lucht nodig die gekoeld dient te worden. 

3. Muurisolatie
Muurisolatie is een thermisch niet-geleidend materiaal dat in de kamerwanden wordt ingebed. Het helpt om het koel te houden in de zomer en warm in de koude wintermaanden. Dit is mogelijk omdat muurisolatie een uitstekende thermische isolator is. Hierdoor geleidt het de warmte niet efficiënt, waardoor er in de zomer geen koeling verloren gaat.

Als je huis beschikt over een goede muurisolatie, dan is jouw airconditioningbehoefte minder hard nodig. De kamer zal niet snel warmte verliezen. Als je geen ruimte over geen isolatie beschikt, wordt de kamer sneller warm nadat je mobiele airco hebt uitgeschakeld. Je dient de mobiele airco voor langere perioden en op hogere energie-instellingen laten werken.

4. Vochtigheidsniveaus
Een hogere luchtvochtigheid betekent meer behoefte aan airconditioning. Een mobiele airconditioner zorgt voor koele lucht in de kamer en werkt als een ontvochtiger. Door het overtollige vocht uit de lucht te verwijderen, wordt direct een duidelijk verschil in temperatuur aangebracht. Je voelt en maakt de omgeving comfortabeler.

Woon je het hele gehele jaar in een ruimte met een hoog vochtgehalte, dan kun je beter investeren in wat extra capaciteit voor jouw airco.

5. Locatie
Denk aan Friesland versus Miami. Afhankelijk van het algemene klimaat en de luchtvochtigheid in een regio, hebben huizen van dezelfde grootte verschillende airconditioningvereisten. Huizen in koelere of droge gebieden hebben een kleinere mobiele airconditioner nodig dan huizen in warmere en vochtige streken.

Valt het zonlicht direct over je huis, of heb je bomen in de buurt die je ruimte beschermen met schaduw? Airdayss raadt aan om jouw mobiele airco BTU’s met 10% te verhogen als de ruimte waarin je een mobiele airconditioner wilt plaatsen in een schaduwrijke omgeving ligt. Je koelvermogen neemt met 10% toe als direct zonlicht in de ruimte valt.

Het type kamer waarin je jouw mobiele airco wilt plaatsen, heeft ook invloed op de koelcapaciteit. Jouw benodigde koelcapaciteit neemt toe met 4.000 BTU als de airconditioner in de keuken wordt gebruikt.

Waarom de grootte van de mobiele airco ertoe doet – wat als ik te groot of te klein kies?

Je zult wellicht denken, waarom niet op zeker spelen en voor een veel grotere koelcapaciteit, BTU of tonnage gaan dan nodig is? Een mobiele airconditioner van groot formaat betekent meer koeling en sneller! Hoewel dit ideaal klinkt, zijn er een paar complicaties bij deze denkwijze.

Een mobiele airco met raamafdichting die te groot is voor de kamer, verbruikt meer elektriciteit dan nodig is en leidt tot hogere energierekeningen. De extra koelcapaciteit gaat eigenlijk verloren, wat slecht is voor het milieu en jouw energierekeningen!

Anderzijds zal een te kleine airco onvoldoende zijn om de ruimte te kunnen koelen. Je zult niet het gewenste verkoelende effect van de mobiele airco voelen en deze zal de hele tijd op vol vermogen moeten draaien. Er wordt meer energie verbruikt zonder dat dit het gewenste effect op de temperatuur heeft.

Bovendien kan het hebben van een mobiele airco die groter is dan vereist een ander ongunstig effect hebben. Mobiele airco’s koelen niet alleen de ruimte, maar zorgen er ook voor dat de luchtvochtigheid in de ruimte wordt verlaagd. Een extra grote mobiele airco zal de kamer zeer snel afkoelen en vervolgens de compressor uitschakelen. Maar het vocht in de ruimte zal niet in hetzelfde tempo afnemen als de temperatuur. Dus ook al zal de kamer een lagere temperatuur hebben, vochtigheid kan het nog steeds erg oncomfortabel maken.

Kies de beste mobiele airco oplossing voor jouw ruimte

Inmiddels heb je genoeg informatie om de perfecte airconditioner te kopen die je nodig hebt voor je kamer. Je kunt nog meer uit jouw koelcapaciteit en energie-efficiëntie halen door gebruik te maken van slimme technologie.

Het is altijd een verstandig idee om de juiste mobiele airconditioner te kiezen die geschikt is voor de koelingsbehoeften van jouw kamer. Nu je weet hoe je alles dient te berekenen en een mobiele airconditioner moet uitkiezen, weet je dat mobiele airco’s die te groot zijn voor de kamer kunnen leiden tot elektriciteitsverspilling, en dat mobiele airconditioners die te klein zijn voor de kamer de kamer niet tot de vereiste temperatuur zullen koelen. Raadpleeg de mobiele airco maattabel hierboven voor de perfecte maatvoering van de mobiele airco en kies de beste airconditioner voor jouw ruimte!

Veelgestelde vragen over BTU en het berekenen van de koelcapaciteit

Over het algemeen mag je de afvoerslang van een mobiele airco niet verlengen. Afhankelijk van de fabrikant kan hierdoor jouw garantie komen te vervallen en kan jouw mobiele airconditioner mogelijk oververhit raken.

Omdat mobiele airconditioners jouw kamer koelen door warme lucht uit de ruimte te halen. Om efficiënt en effectief te koelen, moet de warmte de ruimte verlaten. Als de warme lucht niet naar buiten wordt afgevoerd, blijft deze in jouw kamer en blijft het een warme ruimte.

Modellen met hogere BTU-classificaties bieden meer koelvermogen en kunnen grotere ruimtes koelen. Het is belangrijk om een mobiele airco te kopen die geschikt is voor jouw ruimte om ervoor te zorgen dat je geen energie verspilt of jouw geld verspilt aan een mobiele airco die jouw kamer niet voldoende kan koelen.

Een mobiele airco met te veel BTU’s zal de ruimte snel koelen, maar de ruimte vochtig achterlaten. Te weinig BTU’s zal de kamer nooit afkoelen en het apparaat zal onophoudelijk draaien. Om er zeker van te zijn dat je de juiste beslissing neemt, dan zou ik adviseren om naar bovenstaande maatindicatie te kijken. Of laat je adviseren door onze specialisten.

Meer informatie en advies over mobiele airco's