Shopping Cart

Het perfecte binnenklimaat met het merk: Airdayss mobiele airco's

Zoek een product
Generic filters
Veilig en vertrouwd online betalen
Werking van een mobiele airco
Hoe werkt een mobiele airco

Hoe werkt een mobiele airco?

In dit artikel beantwoorden wij de vraag “Hoe werken mobiele airco’s?”

Aan het einde van deze volledige gids/handleiding zul je een duidelijk begrip hebben van hoe een draagbare airconditioner werkt om een ​​kamer in jouw huis te koelen. En als je meer wilt leren wat jouw beste mobiele airco opties zijn voor dit soort airconditioners, neem dan een kijkje op onze Airdayss product pagina’s. 

Laten we nu kijken hoe verplaatsbare mobiele airco’s werken.

Airdayss mobiele airco's

Hoe werken mobiele airco's?

Mobiele airco’s werken door warme lucht uit de kamer en in de unit te trekken. De motor in de mobiele airco koelt vervolgens de lucht voor circulatie door de kamer. De mobiele airco neemt ook de warme lucht en overtollig vocht op en duwt deze door een afvoerslang uit het raam.

Het primaire doel van een mobiele airco is om de warmte uit een woonkamer of andere type kamer te halen en die warmte naar buiten te brengen.

Om dit proces te laten werken, dient een mobiele airco drie belangrijke componenten hebben:

 • Koelmiddel (om de lucht te koelen)
 • Compressor (om het koelmiddel te comprimeren)
 • Ventilator (om de lucht te verplaatsen)

Met deze drie componenten gecombineerd, werkt een mobiele airco als volgt:

 1. De ventilator van de mobiele airco draait rond en zuigt de hete en vochtige lucht uit een binnenkamer in de mobiele airco.
 2. Binnen in de unit wordt de hete lucht afgekoeld door de condensorbatterijen. Dit proces haalt ook het vocht uit de vochtige lucht door de waterdamp op de spoelen en te condenseren.
 3. Terwijl de hete lucht wordt overgebracht naar het koelmiddel, zorgt de energie die op het koelmiddel wordt toegepast ervoor dat het opwarmt en verandert in een hogedrukgas dat door de gehele mobiele airco beweegt.
 4. Het verzamelde vocht uit de lucht wordt op twee manieren verwijderd: via een zelf verdampend systeem dat de waterdamp naar buiten afvoert of verzameld in een condensbak die moet worden geleegd.
 5. Tijdens dit gehele proces moet het koelmiddel door de compressor worden gecomprimeerd om alles te laten werken. En de warmte die met deze componenten ontstaat, moet naar buiten worden afgevoerd. Daarom gebruiken mobiele airco’s een afvoerslang.

Eén ding om op te merken is dat wanneer de condensor vuil wordt, het koelmiddel niet zoveel warmte van de binnen omgeving kan absorberen. Door vuile spoelen dient de compressor harder te werken, en dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de compressor oververhit raakt en niet meer naar behoren werkt.

Wat je misschien interessant vindt aan dit proces, is dat alle mobiele airco’s op dezelfde manier werken. Het belangrijkste verschil hier is dat een mobiele airco alle componenten combineert in één staand apparaat.

Werking van een mobiele airco

Waar dien je rekening mee te houden voor het kopen een van een mobiele airco?

Bij het kopen van een mobiele zijn er veel overwegingen waarmee je rekening dient te houden: efficiëntieclassificaties, compressor technologie, aantal btu’s, energielabel en nog een aantal elementen. Maar misschien wel het belangrijkste is de grootte van de mobiele airconditioner of de koelcapaciteit van de mobiele airco.

Vraag je jezelf af, welke mobiele airconditioner heb ik nodig? In dit artikel welke mobiele airco het geschiktst voor jou is. Het is ook van vitaal belang om te begrijpen wat de koelcapaciteit, BTU of tonnage is, hoe dit de werking van de airconditioner beïnvloedt en hoe je de juiste mobiele airconditioner voor jouw kamer kiest. Meer informatie over BTU of tonnage kun je vinden in ons artikel over het aantal BTU en de werking daarvan. In het kort willen we uitleggen op deze pagina hoeveel BTU geschikt is voor jouw kamer.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste factoren en hoe deze de dimensionering van jouw mobiele airconditioner kunnen beïnvloeden:

 • Richtlijnen voor kamergrootte

Om de beste mobiele airconditionermaat voor jouw ruimte te berekenen, dien je eerst de grootte van jouw kamer berekenen. Dit is vrij eenvoudig: vermenigvuldig eenvoudig de lengte en breedte van jouw kamer. Dit helpt om de oppervlakte van de ruimte te berekenen die moet worden gekoeld (of verwarmd).

Het volgende deel is het lastige. Je dient de mobiele airco BTU’s berekenen die geschikt zijn voor jouw kamer. Je kunt de totale oppervlakte van jouw kamer vermenigvuldigen met 25 om de vereiste BTU te krijgen. Als vuistregel voor het dimensioneren van mobiele airco units heeft een systeem 20 BTU’s nodig voor elke vierkante meter ingenomen ruimte.

Dit aantal is een veilige berekening en is geschikt voor verschillende dagelijkse weersomstandigheden zoals regen en mist. Een kamer met een lengte van 10 meter en een breedte van 14 meter heeft bijvoorbeeld een oppervlakte van 140 vierkante meter. Om erachter te komen hoeveel BTU’s je nodig hebt voor jouw mobiele airconditioner, vermenigvuldig je de ruimte met 25 om de minimale koelcapaciteit te krijgen die nodig is voor jouw mobiele airconditioner, wat uitkomt op 3.500 BTU.

 • Hoogte van de kamer

Hoewel we mobiele airconditioners hebben aangepast aan de oppervlakte van een kamer, hebben we tot nu toe geen rekening gehouden met de hoogte! Ook de hoogte van een ruimte speelt een rol bij het bepalen hoe adequaat een bepaald koelvermogen is.

 • Muurisolatie

Muurisolatie is een thermisch niet-geleidend materiaal dat in de kamerwanden wordt ingebed. Het helpt om een kamer koel te houden in de zomer en warm te houden in de koude wintermaanden. Doordat muurisolatie een uitstekende thermische isolator is. Hierdoor geleidt het de warmte efficiënt, waardoor er in de zomer geen koeling verloren gaat.

Als je muren beschikken over een uitstekende muurisolatie, dan heb je minder behoefte airconditioning. De kamer zal niet snel door de muurisolatie warmte verliezen. Als je geen isolatie hebt, wordt de kamer snel warm nadat je de mobiele airco hebt uitgeschakeld. Je moet het voor langere perioden en op hogere energie-instellingen laten werken.

 • Vochtigheidsniveaus

Een hogere luchtvochtigheid betekent meer behoefte aan airconditioning. Een airconditioner zorgt voor koele lucht in de kamer en werkt als een ontvochtiger. Door het overtollige vocht uit de lucht te verwijderen, wordt direct een duidelijk verschil in temperatuur aangebracht. Je voelt en maakt de omgeving comfortabeler.

 • Locatie van de mobiele airco 

Denk aan Friesland versus Florida. Afhankelijk van het algemene klimaat en de luchtvochtigheid in een regio, hebben huizen van dezelfde grootte verschillende airconditioningvereisten. Huizen in koelere of droge gebieden hebben een kleinere en goedkopere mobiele airconditioner nodig dan huizen in warmere en vochtige streken.

Valt het zonlicht direct over je huis, of heb je bomen in de buurt die je ruimte beschermen met schaduw? Airdayss raadt aan om jouw mobiele airco BTU’s met 10% te verhogen als de ruimte waarin je een airconditioner wilt plaatsen in een schaduwrijke omgeving ligt. Je koelvermogen neemt met 10% toe als direct zonlicht in de ruimte valt.

Het type kamer waarin je jouw mobiele airco wilt plaatsen, heeft ook invloed op de koelcapaciteit. Jouw  benodigde koelcapaciteit neemt toe met 4.000 BTU als de mobiele airconditioner in de keuken wordt gebruikt.

 • Aantal mensen

Airdayss raadt aan om de benodigde koelcapaciteit met 600 BTU per persoon te verhogen. Dit criterium is van toepassing als meerdere personen een groot deel van de dag de ruimte bezetten. Menselijke lichamen genereren warmte, waardoor het van vitaal belang is om rekening te houden met het aantal mensen dat een kamer zal bezetten.

Enkele slang versus dubbele slang mobiele airco’s

Je hebt zojuist geleerd hoe mobiele airco’s werken om een ​​kamer naar een gewenste temperatuur af te koelen. En één van de stappen in het proces is het afvoeren van warme lucht naar buiten.

Hoe werkt een mobiele airco met slang?

Als jouw mobiele airco één afvoerslang heeft, haalt deze lucht uit de kamer en gebruikt deze om het systeem af te koelen (d.m.v. een compressor- en condensor). Omdat er echter lucht uit de kamer wordt verwijderd, kan dit proces enige onderdruk veroorzaken.

Als jouw mobiele airco twee afvoerslangen heeft, wordt de ene slang gebruikt om lucht van buiten naar binnen te brengen om de compressor- en condensor van de mobiele airco af te koelen, terwijl de andere deze naar buiten zal afvoeren. Vanwege dit systeem creëren mobiele airco’s met twee slangen geen negatieve druk zoals een mobiele airco met één afvoerslang.

Hoe werkt de afvoerslang van een mobiele airco?

De meest gebruikelijke manier om de afvoerslang van een mobiele airco te gebruiken is door te ventileren uit een raam. Daarom worden de meeste mobiele airco’s, zoals Airdayss type 1, 2 , 3 of 4 geleverd met een raamafdichtingskit die past op alle traditionele ramen in de Benelux.

Het is veel moeilijker en ingewikkelder om een ​​glazen schuifdeur te gebruiken om de afvoerslang en mobiele airco te laten ontluchten.

De mobiele airco met raamafdichtingkit zijn meestal niet lang genoeg om uit te breiden tot de volledige hoogte van een glazen schuifdeur.

Als je jouw mobiele airco op een glazen schuifdeur wilt installeren, heb je twee opties:

 • Koop een uitbreidingsset, als die beschikbaar is.
 • Vul de lege ruimte met piepschuim of multiplex om het open gebied te bedekken.
 • Welke installatie je ook van plan bent te gebruiken, het is belangrijk om de gebruikershandleiding te raadplegen om er zeker van te zijn dat alle richtlijnen worden gevolgd.

Functies en kenmerken van een mobiele airco

Nu je begrijpt hoe een van mobiele airconditioner van 12000 BTU werkt, vraag je jezelf misschien af ​​met wat voor soort functies deze mobiele airco’s zijn uitgerust.

De set functies verschilt per merk en stijl, maar hier zijn de meest voorkomende opties die je op een nieuw apparaat zult vinden, zijn als volgt:

 • Automatische modus: Nadat je de gewenste temperatuur hebt ingesteld, schakelt het apparaat de compressor in en uit om de ingestelde graad te behouden.
 • Droog-/ontvochtigingsmodus: het apparaat onttrekt vocht aan de lucht zonder de temperatuur van de kamer te veranderen.
 • Ventilatormodus: de mobiele airco laat lucht door de kamer circuleren zonder de temperatuur te veranderen of vocht af te voeren.
 • Timer: Met een timer kun je een uitgestelde start of stoptijd voor de mobiele airco instellen op basis van de tijdstip van de dag.
 • Afstandsbediening: hiermee kun je de mobiele airco op afstand bedienen.

Veelgestelde vragen over de werking van mobiele airco's

Eén van de nadelen van mobiele airco’s is dat ze redelijk luidruchtig (52 dB tot 60 dB) zijn. Als je zojuist een mobiele airco hebt gekocht, heb je misschien moeite om naast een luid apparaat te slapen. Omdat ze meestal op stevige vloeren worden geplaatst, wordt het trillingsgebied vergroot, waardoor het geluid toeneemt. Probeer een kleed onder jouw mobiele airco te leggen om dit geluid te minimaliseren. Bovendien kun je de decibelwaarde van het model controleren voordat je jouw aankoop doet. Ga voor een model met een lagere decibelwaarde.

Zet een budget opzij voordat je mobiele airco koopt. Filter vervolgens de keuzes die binnen jouw budget vallen. Controleer daarna wat de juiste maat voor jouw kamer moet zijn. Geef, afhankelijk van de ruimte in jouw kamer, de voorkeur aan units met een afstandsbediening voor extra comfort. Kies ten slotte een model dat ook een verwarmingsoptie biedt, zodat je de mobiele airco het hele jaar door kunt gebruiken.

Ja. Je moet jouw mobiele airconditioner ontluchten. Dit gebeurt meestal via een raam, maar je kunt ook een ventilatiekit kopen die werkt met glazen schuifdeuren, openslaande/draairamen of via een verlaagd plafond.

De meeste mobiele airco’s, zoals die van Airdayss worden geleverd met alles wat je nodig hebt om het apparaat goed te ventileren, inclusief een afvoerslang en een adapter die in jouw vensterbank zit. Vergeet niet om de instructies voor het model te volgen.

Het verschilt. De afvoerslang dat bij jouw mobiele airconditioner wordt geleverd, verschilt van model tot model, maar ze zijn meestal minstens 3 tot 4 meter lang.

Bij veel retailers kun je langere (of kortere) kopen. Hoewel het over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​langere uitlaatslang te kopen van hetzelfde merk of dezelfde winkel als waar je jouw mobiele airco hebt gekocht.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat hoe langer je de afvoerslang maakt, hoe minder efficiënt jouw mobiele airco zal zijn. Dit kan er ook toe leiden dat jouw unit harder moet werken om de kamer te koelen, waardoor de compressor harder werkt dan zou moeten zijn, waardoor de levensduur van de mobiele airconditioner wordt verkort.

Het is verstandig om de uitlaatslang korter dan 5 meter te houden, tenzij je ook een of andere afzuigventilator hebt die de hete lucht helpt ontsnappen en jouw mobiele airconditioner op een efficiëntere manier laat werken.

De manier waarop de lucht in en uit het apparaat beweegt. Kies indien mogelijk voor een dubbele afvoerslang.

 • Enkele afvoerslang — Alle lucht komt binnen en stroomt uit de ene afvoerslang.
 • Dubbele afvoerslang – Eén afvoerslang wordt gebruikt om lucht van buiten aan te zuigen en de andere slang wordt gebruikt als uitlaat.

Mobiele airco’s met twee afvoerslangen worden beschouwd als de beste van de twee opties, omdat ze efficiënter zijn en jouw woonruimte sneller kunnen koelen dan units met één slang.

De raamafdichtingskit wordt bij jouw mobiele airco geleverd.

De raamafdichtingskit past doorgaans op de meeste standaardramen en glazen schuifdeuren. Voordat je echter een mobiele airconditioner koopt, is het verstandig om het raam te meten en ervoor te zorgen dat de ventilatiekit die bij de airco-unit wordt geleverd, in jouw huis past.

Er zijn veel raamafdichtingkits online beschikbaar, waaronder veel ontworpen voor grotere ramen en openslaande ramen.

Niet echt, althans niet erg efficiënt.

Je kunt ze vrijwel overal gebruiken waar een stekker is, ook in je garage of werkplaats. Helaas, als jouw garagedeur wijd open staat of het gebied niet goed geïsoleerd is, is het onwaarschijnlijk dat je de gewenste temperatuur zult voelen dalen.

Om jouw garage te koelen, kun je overwegen een verdampingsairco te gebruiken.

Je hoeft geen mobiele airco te vullen met water. Als je echter een verdampende mobiele airco hebt, moet je het reservoir opnieuw vullen met ijs en water. Omdat het geen uitlaatopening heeft, in plaats van condensatie, koelt het de lucht af door het verdampingsproces. Het werkt anders dan een airco.

Absoluut! Het koelen van een serverruimte is zelfs een van de meest voorkomende toepassingen voor een mobiele airconditioner.

Vanwege de warmte die servers genereren, vooral wanneer ze geclusterd zijn in een kleine ruimte, is het van cruciaal belang dat je ze koel houdt om efficiënt te kunnen werken. Daarom worden mobiele airco’s vaak gebruikt in combinatie met een centrale airconditioner om de kamer te helpen koelen met de computerapparatuur.

Als je een kleine serverruimte in jouw huis of klein bedrijf heeft, moet je misschien een speciale ventilatiekit of een langere uitlaatslang kopen om de mobiele airco goed te kunnen ventileren.

Andere nieuws artikelen

BTU berekenen